Godmorgon dagen efter!

Godmorgon dagen efter då allt är som vanligt igen! Förutom att frukosten består av rostbiff, lax och parmaskinka  ;-) Hoppas ni alla sovit riktigt gott, det har vi. Ella och Elian vaknade 7.30 båda två och nu sover Ella igen. Här har vi inga planer alls, ovanligt faktiskt.


Jag hade ju köpt kransekake som är väldigt norskt men den glömde jag helt bort då vi ställde fram tårtor till kaffet...
Så den fick mest stå som pynt då de andra kakorna / tårtorna helt klart smakade godare. Men jag försöker lära mig lite norska traditioner också.


Här i Norge är det väldigt vanligt att baka till andras konfirmationer och bröllop. Det serveras oftast flera typer tårtor, inte helt ovanligt med tio olika tårtor. Men den svenska dopgudstjänsten är mycket finare tycker jag. Kanske är det för att jag är svensk och trivs med svenskan och de svenska psalmerna men den är också mer fokuserad på dopbarnen och det gillar vi!

Fast det var även häftigt att Elian döptes i en riktigt norsk kyrka där Eivind själv döpts och konfirmerats. Alla svenska gäster fick se att norrmännen bär bunad ( folkdräkter) i kyrkan och uppleva hur det görs här i Norge. Men nu fanns det ingen plats där förrän i slutet av juni och då ville mina syskon att vi helst skulle byta så att de kunde komma.. Men så kom de inte, men ändå :) Så då kändes Svenska Kyrkan som ett självklart val och jag är väldigt nöjd med det!

Andra skillnader i Norge / Sverige som jag märkt är att man i födelsedagar här nästan alltid (? rätta mig om jag har fel norrmän!) serverar någon lunch i födelsedagssällskap ( KALAS) ? Tex korv med bröd till barnen och eventuellt annan mat till de vuxna och sen fika? I Sverige är det väldigt vanligt att man "bara" har bullar, kakor och tårta. Ja oftast en typ tårta inte tio :)

Hos Ashi kan ni se fler bilder ifrån gårdagen och jag vill bara visa att det är denna klänning jag hade på mig igår.

Ha en HÄRLIG SKÖN SÖNDAG!

Kommentarer
Postat av: Carolina

Så gott det ser ut!

2009-05-24 @ 09:46:38
URL: http://carolina1979.blogg.se/
Postat av: Sessan ☆

Så massa vackra bilder från en minnes rik dag!!!

Tack for att du delar söta!



PUSS

2009-05-24 @ 09:53:01
URL: http://sessanochprinsessan.com
Postat av: Sandra

Vilket fint dop ni har haft! :-)

Appropå födelsedagar, i min familj så har vi alltid mat, tex. buffé istället för en massa fikabröd. Sen en tårta till efterrätt. Så gör vi i vår familj och det verkar ganska vanligt. Förr i tiden serverade man mer fikabröd, men det är min uppfattning :-) Kram!

2009-05-24 @ 10:04:53
URL: http://zkygirl.blogg.se/
Postat av: Jenny

God morgon! Hoppas ni får en bra dag!

2009-05-24 @ 10:10:40
URL: http://nyfiknafisen.blogg.se/
Postat av: Mie

Det stemmer det du sier :) Dersom man inviterer til formiddags i Norge, så er det gammel skikk og bruk (og forventet) at man serverer mat av noen slag, etterfulgt av kaker og kaffe. Dersom man kun har tenkt til å servere kaker og boller etc. så er det vanlig å informere om dette :) Slik at folk ikke kommer skrubb sultne og forventer å få lunch. Så det er noen klare forskjeller. Merket dette også godt da min ex er svensk :) Så forøvrig ut som dere hadde en helt fantastisk dag! Jeg blir virkelig i godt humør av å lese bloggen din. Ha en herlig dag med familien!

2009-05-24 @ 10:56:51
Postat av: Renée

Ser ut som att det blev en riktigt lyckad dag!

Roligt att se :D

2009-05-24 @ 11:12:50
URL: http://pluggis.blogg.se/
Postat av: Linda

Hej. Det där med att bjuda på någon slags mat när någon fyller år har vi i min familj alltid gjort. Och tårta/kakor har mer blivit som en efterrätt eller vad man ska säga :) Ser ut som ni haft en riktigt mysig dag. Ha det så jättebra!

2009-05-24 @ 11:25:53
URL: http://liindalundin.blogg.se/
Postat av: Marielle

Roligt att du skriver o berättar om olikheterna vi har länderna emellan fast vi ligger så nära varandra. Vad består den där kransekaken av?

2009-05-24 @ 11:29:36
URL: http://donnadeluxe.blogg.se/
Postat av: Laura

GodMorgon Josefine..följer din blogg varje dag och gillar hur du skriver. Visst är det så olika hur de firar olika högtider i olika länder...

Jag har flyttat till nederländerna till min man för 2 månader sen och vi har hunnit uppleva både födelsedagar o begravning på väldigt annorlunda sätt. Tex vid dödsfall om man vill kan man ha den avlidna i huset fram tills begravningen (ca 4-5 dagar efter döden iträffat)eller så har man de i ett särskilt kylrum på begravningsbyrå där man har egen nyckel så man kan vara med den döde 24 timmar om dygnet om man vill, o så kommer de som vill o fikar o tar sina avsked..i samma rum som den avlidna. Detta var verkligen en obehaglig chock för mig. Hoppas det inte blir ngra fler dödsfall på ett tag.

Födelsedagar firar man oftast på kvällarna, man börjar med tårta o kaffe (hembakat är väldigt ovanligt)

Efter det så har man olika brickor med småplock..ostar, korvar, chips, lite olika fisksorter och dricker öl eller läsk.

De kalasen jag varit på har det varit att männen vid ett bord och kvinnor vid ett annat, det har jag lite svårt för..tycker det är väldigt gammaldags..men det är väl bara jag kanske??



Jag har 9 veckor kvar till BF och nu har jag också börjat fundera hur jag ska göra med dop. Inte så vanligt man döper barnen här....



Ha en bra dag!

Kram

2009-05-24 @ 11:32:45
URL: http://rockchickmamma.blogg.se/
Postat av: Mia

Vilken fin tårta! Hoppas ni får en mysig söndag :)

2009-05-24 @ 11:43:29
URL: http://thelifeofmia.blogg.se/
Postat av: mgl

Hei Josefine. Ser ut som om dere hadde en flott dag.

Min søster bor i Stockholm og har nettopp diskutert barnebursdager med henne. Det er nok riktig, her følger alle barnebursdager et fast mønster, først pølser/pizza eller lignende, så kaker og tilslutt godteposer. Det er liksom oppskriften, uansett om bursdagen er på formiddagen eller ettermiddagen. Ble litt overrasket da jeg hørte at det var vanlig med bare kake i Sverige. Det samme med voksenbursdag, man forventer å få mer enn "bare" kake, om man ikke har fått beskjed om dette på forhånd. Ordentlig mat i magen, før søtsaker er viktig - både for liten og stor:)

2009-05-24 @ 12:06:43
Postat av: Anonym

Gulligt dop ni hade, och vilket gulligt hus.

Hur gör man en så här fin bakrund till sin blogg??

Kramar <3

2009-05-24 @ 12:12:32
Postat av: ida

Tycker Du att plastikkirurgi är okej? Eller Du kanske tycker att det är helt fel? Tyck till här: http://josefsssson.blogg.se/2009/may/tycker-du-det-ar-okej.html

/ ida

2009-05-24 @ 12:15:20
URL: http://josefsssson.blogg.se/
Postat av: Em

Vi har alltid lunch/middag & sedan kakor & tarta nar nagon fyller ar i min slakt :) Trodde ''alla'' hade det i Sverige, haha.

2009-05-24 @ 13:09:44
URL: http://mammaochbullen.blogg.se/
Postat av: Johanna

Nä, nu har du allt fel... Här i Sverige serveras det mat, sedan fika på kalas. På barnkalas får man oftast korv med bröd/hamburgare. På min stora sons kalas valde han tacos till alla sina vänner. Sedan fikade vi med glass och godis. På vuxenkalas är det middag, lite finare kanske, med vin å så. Sen är det efterrätt, tårta eller glass.

Möjligtvis om man är hon ngn mer "manisk" person som firar namnsdagar, halvårsdagar och födelsedagar från barnet fyller ett med kalas och inbjudningar så får man bara fika, tårta och glass.

2009-05-24 @ 13:47:27
Postat av: Victoria

Gulligt dop ni hade, och vilket gulligt hus.

Hur gör man en så här fin bakrund till sin blogg??

Kramar <3

2009-05-24 @ 14:06:17
URL: http://vickanvicky.blogg.se/
Postat av: Anne Lene

Ja, pölser og brus til barna, kaffe og kaker til de voksne. Så var det på mine bursdager :)



Nu bor jag på Ekerö med 4 barn och svensk man, och har svenska traditioner. 17 maj är dock helig :) Jag gillar att följa din blogg och titta på dina bilder från Oslo. Ger mej lite mindre hämlängtan då :)

Kram Anne Lene

2009-05-24 @ 21:02:29
URL: http://fyrklovret.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0