Travel with kids!Sen Elian föddes för snart tre år sen ( help så snabbt det går samtidigt som han funnits för alltid) har vi rest en del. Många flyg-, tåg- båt- och bilresor har avverkats till Sverige, Danmark, Spanien och Tyskland. Vi reste med honom då han var väldigt färsk och då långt i bil.

Då man reser med bebis i bil se till att köra då bebisen sover. Stanna inte om du inte håller på att kissa på dig ;-) Passa sen på att äta, gå på toaletten och sträcka på benen då bebis är hungrig och kan få ligga ned på en filt eller i en vagn, få ny blöja och äta. Viktigt att ha i bilen är en spegel så att du kan ha full kontroll på barnet, om ni är två bör den som ej kör sitta bak för att kunna kontrollera att bebisen inte är för varm eller kall. Ha gärna solskydd i bilen samt på bilstolen och gärna en filt över benen + ullsockar. Det drar ofta med AC om det är varmt ute och om vintern drar det ifrån fönstren.


Elian i bilen 2 månader gammal.
Vill ni se likheterna mellan Elian och Ella? Klicka på September 2006, Oktober 2006 osv.


Stanna hellre en gång för mycket om du kör ensam för att kontrollera att allt är som det ska där bak i bilen. Jo barnen SKA sitta bak i bilen för maximal säkerhet. Gärna bakåtvända så länge som möjligt ( detta råder det delade meningar om men jag vet att Sverige och Norge rekommenderar det i barnbutiker).

När barnet blir större så är en dvd till bilen ett BRA köp! Vi har använt den till och från Sundsvall och i Danmark men även efter dagis om det är lång kö. Man får se till att inte låta den gå på varje gång man kör. Prata hellre om grävmaskiner, djur och annat ni ser längs vägen och låt barnet få ett intresse för sin omgivning. Film kan vara något man får se om man är trött eller ska resa långt, men kanske inte jämt. Det där väljer ju föräldrar själva.

Vatten är bra att ha med i bilen oavsett vart man ska, så slipper man stanna och handla dyrt vatten. Banan + våtservetter är andra räddareinöden. Jag har sett att vissa barn i kö får kex men då är ju en dvd lite bättre och kanske en banan för att stilla den värsta hungern om det är det som är problemet.

Annars är mitt tips att STANNA och ät och lek längs vägen om ni kör långt. Ett McDonalds har lekplats både inne och ofta ute så en solig dag kan det vara kul att få leka av sig efter en glass just där. Oavsett vart ni äter, låt barnet få gå och leka då ni har paus i körandet så att det får leka av sig lite spring i benen. Sen kan man sjunga, läsa och titta omkring sig tillsammans med barnet då det är vaken. Oftast stängs de små ögonen någongång längs vägen. Man sover skönt då det körs... ;-)

Jag har rest ensam med Elian också då han var i alla möjliga bebisåldrar. Flyga går toppen med bebis.
Mina tips är:

Ha god TID. En oväntad bajsblöja eller stor spya ska vara inräknat i marginalen. Man kan bli tvungen att byta en blöja strax innan boarding och då är det bra att man hinner det.

Bärsele / Bärsjal att låta barnet sitta / sova i sedan man checkat in vagnen. Vissa flygsällskap lånar ut en vagn efter incheck, FRÅGA då du bokar resan!

Ha med en filt så att du evt kan lägga ifrån dig barnet på golvet då du packar in vagn eller packar upp och monterar vagn.

Då barnet är mer rörligt, kryper eller går får du försöka underhålla det med sånger en stund och evt be någon personal om hjälp med att packa in vagnen. Men då den kommer ut igen på bagagebandet är det flott om bebis sitter i selen så att du har händerna fria.

Jag har alltid rest med resväska på hjul där jag försökt packa allt så att jag kan dra den bredvid vagnen med skötväskan på vagnen.

Om bebis ammar, amma då ni lyfter och landar för att mildra evt öronvärk för barnet. Glöm inte att lägga filten över barnet då det oftast blåser kallt i flygplanet. Viktigt att bebis sitter fast ordentligt, försök att ha barnet "sittandes" ifrån dig med bältet på.

Är barnet i lekåldern dvs inte baraammaochsovaåldern ha med en liten väska med leksaker, gärna helt nya så att det blir extra spännande. Bok, ritblock, kritor, bilar, minidockor eller annat pyssligt / lekvänligt. Man kan också ha med sig lite godis eller kex även om det annars får ätas sällan.

En kort flygresa blir trevligare för alla om man gör sitt bästa för att underhålla barnet och hålla det i gott humör. Innan de blir så stora att de förstår att de flyger ( det är ju SÅ häftigt ;-)) och att de snart ska landa så är det bra att förstå att barnet inte alls förstår varför det ska sitta stilla i en stol i en viss tid. Så distrahera och lek är mitt tips. Bläddra i blader kan du göra i nästa liv ;-)

Tåg:

Det kan vara väldigt fullproppat på ett tåg med bagage men ibland har man turen att kunna boka eller byta till sig platsen där man kan ha vagnen bakom. Annars glöm inte att du reser gratis med barn = får eget säte. Om du har en bebis, lägg hela vagnbagen på sätet och annars låt självklart bebis sitta / ligga där. Tåg är bra då man kan gå och "rasta" ett barn med spring i benen och det är lättsamt att gå på toaletten eller köpa mat. Tåg är dessutom miljövänligt och man slipper all väntan vid incheck, boarding och bagage. Kanske man finner någon annan som har barn så kan man underhålla varandras barn och allt blir ju roligare tillsammans!

Solresa:

Glöm inte att ta med pass till sötnosen, hög solskyddsfaktor och badkläder. På de flesta ställen kan man köpa badblöjor, blöjor och barnmat men man kanske borde ta med allt detta ändå för säkerhets skull? Jag har alltid gjort det och är glad att vi haft med välling, vattenkokare ( om det inte finns på hotellet), blöjor och badbyxor ( gjorda för olyckor). Välling finns inte men blöjor är okej även i utlandet. Vattenflaska är viktigt!

Solhatt, sköna lätta kläder och en bra resevagn med myggnät underlättar absolut. Jag har testkört många resevagnar och ingen slår MacLaren som dock kostar mer än alla andra men vi som rest så mycket valde att investera i en riktigt bra vagn. Skön att köra och att ligga i om vi ska utgå ifrån Elians alla åkturer i den ;-)Sköna sandaler och mjuka kläder är bra att ha i värmen.
Man blir trött av att leka i vatten och på kvällarna sussade Elian gott i vagnen med filt över sig om vi var ute på kvällstrippar.

Glöm inte att kolla upp om vaccination krävs innan resa.


Solkläder med högt skydd är otroligt praktiskt och en keps som skyddar lilla huvudet i starka solen är ett måste.
Självklart solskyddsfaktor på det. Vi försökte hålla honom i skuggan ofta och gav massa vatten. I värsta fall om barnet inte dricker, locka med en god frukt efter visst många klunkar ;-)


Update: Solskydd är för bebisar ÖVER ett år, de minsta får man klä i ljua plagg och hålla i skuggan.

Sen tycker jag att ni INTE ska göra som vi gjorde i påsk! Vi tog med Ellas bilstol då vi visste att syster fått tag i en stol åt Elian men ingen till bebis. Nästa gång ska jag ringa en babybutik och försöka hyra en stol istället. Syskonvagn, två barn + massa påskbagage räckte gott och väl. Bilstolen var verkligen en ting för mycket men självklart ska hjärtat åka SAFE. Jag tänkte annars att vi kunde åka buss i Sundsvall då jag tycker det är väldigt smidigt med barn så man slipper i och ur bil och bilsäten, packa i och ur vagn och barn i och ur vagn ja ni förstår... ;-)


Fikapaus på Arlanda innan vi tog tåget vidare till Sundsvall.
Elian fick springa och leka massor och Ella käkade och spanade.
Amningssjalen är suverän då man kan amma hursomhelst och vartsomhelst.


Annars är GLADA föräldrar med mycket tålamod också viktiga ingredienser i en mysig resa. Så länge alla är friska och inte gråter har det gått bra. Även om barnet gallskriker då och då, försök fokusera på det som går och har gått BRA. Andas in en gång extra innan du börjar skälla på barnet bara för att du är stressad, barnet menar väldigt sällan något illa men märker snabbt om du är väldigt stressad i en situation och kanske testar dig ännu mer.

Ofta sover också barnen på flyg, tåg eller i bil och det är ju välbehövligt för alla inblandade!


Nya upplevelser och vänner!
Noah och Elian fann varandra i Spanien och det gjorde vi föräldrar också.
STORT Grattis till Noah som ska bli STOREBROR, Ruth jag såg ju din kommentar men hann inte svara och jag har tänkt så mycket på er. JIPPIE!


Nu hoppas jag alla vågar resa och njuta livet tillsammans med barnen!
Ps. Passa på att resa under föräldrarledigheten och innan barnet fyllt 2, då kostar det knappt något alls.


Seglar då Elian snart ska fylla ett år.

UPDATE: TACK för er feedback, dela gärna med er av ERA bästa resetips! Denna kommentaren var otroligt viktig och jag ska själv ta till mig detta och ALDRIG ge banan om Elian sitter ensam bak. Men jag sitter alltid mittemellan honom och Ella just nu ;)

Isabellas&Minnas mamma om Travel with kids!:
Vilka bra tips! En liten sak tänkte jag på bara. Vi brukade ofta ge Isabella lite banan i bilen och när hon var lite äldre satt hon oftast själv och åt den men sen fick vi höra att det kan vara jättefarligt. Man tror inte att banan kan sätta sig i halsen men det blir som klister och är tydligen en av de främsta orsakerna till att barn dör när dem sätter något i halsen. Sitt gärna bak och mata men låt dem inte sitta själv och mumsa. Vill absolut inte hacka på det du skrivit, kom bara att tänka på det. Kram och trevlig helg!

Kommentarer
Postat av: Mammatill2

Självklart "smidigare" att åka buss när man inte kan spänna fast dom, men det betyder ju inte att det är säkert. Bussar kan naturligtvis också krocka, välta och rulla och hur bra klarar sig bebisen då om den ammar, ligger i vagnen eller sitter på eget säte?

2009-04-24 @ 07:40:26
Postat av: Filippa

Man blir så lycklig av att se dig tillsammans med din familj! Hoppas ni får en bra helg! Kram

2009-04-24 @ 08:24:30
URL: http://fillies.blogg.se/
Postat av: Johanna

Vad roligt att läsa lite tips! :) Men är det inte så att små bebisar inte ska sitta för länge i en bilstol? Och sen har jag fått veta att man inte ska smörja barn under 1 år.. Istället ska man bara skydda dem med solhatt och kläder som skyddar mot solen och först och främst bara ha dem i skuggan..Jaja, alla säger ju olika så man får göra vad som känns bäst själv! :)

Ha en fin fredag!

2009-04-24 @ 09:11:31
Postat av: J

Tack för tipsen! Åker till Montenegro om en månad med min lille son på 10 månader:-).

2009-04-24 @ 09:58:50
Postat av: Isabellas&Minnas mamma

Vilka bra tips! En liten sak tänkte jag på bara. Vi brukade ofta ge Isabella lite banan i bilen och när hon var lite äldre satt hon oftast själv och åt den men sen fick vi höra att det kan vara jättefarligt. Man tror inte att banan kan sätta sig i halsen men det blir som klister och är tydligen en av de främsta orsakerna till att barn dör när dem sätter något i halsen. Sitt gärna bak och mata men låt dem inte sitta själv och mumsa. Vill absolut inte hacka på det du skrivit, kom bara att tänka på det. Kram och trevlig helg!

2009-04-24 @ 10:16:05
URL: http://alskadeisabella.blogspot.com/
Postat av: Margareta

Apollo säljer en liten mycket användbar "handbok" för 50 kr!!! "Klappa inte krokodilen". Mina döttrar har fått den inför sina resor till främmande länder och varit så tacksamma

2009-04-24 @ 10:56:33
Postat av: Anette

Tack för ett superbra inlägg! Vill gärna röra på oss och resa när Skruttis kommit ut men blir av en del dömd i förväg att "sånt ska man inte göra med små barn". Super med alla bra tips ;)

Kram till er söta familj!

2009-04-24 @ 13:01:10
URL: http://nettansliv.blogg.se/
Postat av: Sandra [2barnsmamma]

Vilka bra tips! :)

2009-04-24 @ 13:44:48
URL: http://sandrastomberg.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag såg att du hade flera tatueringar på ryggen, fjärilar? Om det inte är för personligt får du gärna berätta vad för tatueringar du har och hur många totalt. Hur trivs du med ditt nya E?

2009-04-24 @ 17:00:56
Postat av: Sofie

Hej! Vilket toppen-inlägg om resor! Jag har inga barn än, men den dag vi har en egen familj så kommer vi definitivt att vilja fortsätta resa. Alla tips låter användbara :)Ps. En del kokar ägg och låter barnen äta det helt med handen. När jag läste till barnskötare berättade min lärare att hon gett ett barn det när hon var barnvakt... Barnet satte i halsen och hon fick inte ut det trots att hon har praktiserat Heimlish-manövern många ggr. (hon är sjuksyrra). Barnet överlevde sorgligt nog inte och DET har verkligen satt sig i mitt minne. Ägg är ju så "töjbara" och sitter som en smäck i halsen... Tänkte bara tipsa om det!TACK för alla TIPS!

2009-04-24 @ 20:52:02
URL: http://great-n-little.blogspot.com
Postat av: Linda

jättebra tips men faktum är att man nuförtiden inte får amma vid just start och landning dåp barnet ska sitta framåtvänt fastspänd. Fick höra detta när vi flög i december med lilla Leya 6 veckor...Mclaren e en supervagn men har inte fullt liggläge vilket inte är såbra för de allra minsta....

Tack för alla tips. Vi ska till Thailand nu i maj när leya e 6 månader. Spännande. Vi har inhandlat uv-kläder och solskydd sör bebisar. sen tänker vi såklart sitta i skuggan ;.)

´Trevlig helg!

2009-04-24 @ 22:12:34
URL: http://familyspace.blogg.se/
Postat av: EVAMYs - Livet med lilla Alva och hockeyspelarn

VÄLDIGT BRA SKRIVET!

Och vilka mysiga bilder :)

2009-04-25 @ 16:33:57
URL: http://evamys.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0